RÖSTERNA RÄKNAS

Valet till riksdag, region och kommun är över för den här gången. Tyvärr räckte det inte hela vägen fram. Både Alliansen och de rödgröna partierna tappade röster medan Sverigedemokraterna gick framåt och nu är tredje största parti i riksdagen. Det parlamentariska läget är komplicerat då Socialdemokraterna nu måste söka stöd hos andra partier för att kunna bilda regering och driva igenom sin budget. Hittills har endast MP tackat ja och är beredda att ingå samarbete med S, medan V inte får vara med. Fortsättning på detta lär följa…

För Göteborgs kommun innebär resultatet i kommunvalet att Moderaterna förlorar 3 mandat och nu får 20 mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna gör ett enormt tapp på hela 7 % vilket innebär att även de får 20 mandat i kommunfullmäktige. Vägvalet får 5 mandat medan Sverigedemokraterna ökat stort och får 6 mandat. Nytt parti i kommunfullmäktige blir Feministiskt initiativ som verkar knipa 3 mandat. Sammantaget är att alliansens partier M, KD och FP inte får egen majoritet medan S, V och MP inte heller får egen majoritet utan måste samarbeta. Hur detta kommer att se ut återstår att se. Moderaterna har sedan tidigare varit tydliga och sagt att vi inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

I skrivande stund räknas fortfarande personkryssen till Göteborgs kommun. Jag vill tacka alla som kryssat #18 och som röstat på Moderaterna i valet till kommunfullmäktige!

Följ utvecklingen på Valmyndighetens hemsida  för senaste nytt vad gäller rösträkning i kommun och region

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.