Efter valet

Svag regering

Nästan en månad har gott sedan valet och det börjar nu klarna mer och mer vilka som skall styra runt om i Sverige de kommande 4 åren. Eller klarnar det verkligen? Stefan Löfven har tagit över som Sveriges statsminister i en regering tillsammans med Miljöpartiet. Ministrar är utsedda och olika utspel börjar ta fart. Efter bara några dagar från det att Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen så kom utspelen. Obligatorisk gymnasieskola, höjda skatter på inkomst, förhöjd arbetsgivaravgift för unga, utspel om hur Sverige skall ställa sig i Israel-Palestinafrågan, borttagandet av så kallat läx-RUT, otydliga besked i kärnkraftsfrågan.

Det som oroar mest är uppgörelsen med Vänsterpartiet om att begränsa uttag av vinster i välfärden. Något som kommer hota inte bara valfriheten, utan också kvaliteten och de mindre företag som satsat på att driva vårdcentraler, äldreboenden och skolor. Ett utspel som detta, skickar signaler som på sikt kan leda till att flera företag får avveckla sin verksamhet, vilket vore katastrof för de tusentals som idag valt ett privat alternativ.

Sveriges nya regering är dock en av de svagaste någonsin och istället är det riksdagen som är starkare än regeringen. Sverigedemokraterna med sin vågmästarroll som tredje största parti och Vänsterpartiet som inte fick någon plats i regeringen utan hamnar i opposition. Klart är alltså vilka som skall styra Sverige, men ändå så kommer den nya regeringen vara tvungen att kompromissa och förhandla med Miljöpartiet där åsikterna går isär i flera viktiga frågor som försvarsfrågan och kärnkraftsfrågan. Det lär onekligen bli en spännande höst fram till det att budgeten skall röstas igenom i Sveriges riksdag i december.

Blågrönt i regionen

Ett litet ljus i höstmörkret är dock hur Västra Götalandsregionen kommer att styras de kommande 4 åren. Efter förhandlingar så står det nu klart att det blir Alliansen tillsammans med Miljöpartiet som bildar majoritet i regionen. Socialdemokraterna går alltså i opposition efter 14 år vid makten, något som orsakat sönderfall i flera viktiga instanser i regionen. Sjukvården och psykiatrin är prio 1 för den tillträdande majoriteten, där det finns en hel del att göra. Ambulanshelikopter och minskade kötider i vården är bara några exempel. Ordförande för regionen väntas bli regionrådet Johnny Magnusson (M).

Oklart läge i Göteborg

I Göteborg är läget sådant att vänsterblocket S, V och MP och allianspartierna M, FP och KD saknar egen majoritet i kommunfullmäktige. Förhandlingar pågår för fullt i detta nu vi väntar på besked. Likt riksdagen så har Sverigedemokraterna ökat även i Göteborg till 6 mandat. Dessutom får Feministiskt initiativ 3 mandat i fullmäktige.

Hos Moderaterna pågår arbetet för fullt. Fullmäktigegruppen har haft sitt första gruppmöte och valt om Jonas Ransgård som gruppledare. Det första fullmäktige med de nyvalda ledamöterna äger rum den 6 november och då skall även kommunalråd väljas. Det interna arbetet med att tillsätta ledamöter och ersättare i stadsdelsnämnder och facknämnder pågår också för fullt.

Mandatfördelningen i Göteborgs kommunfullmäktige:

Socialdemokraterna:20 
Moderaterna: 20 
Miljöpartiet: 9
Vänsterpartiet: 8
Folkpartiet: 7
Kristdemokraterna: 3

Sverigedemokraterna: 6
Vägvalet: 5
Feministiskt initiativ: 3

Det blir en spännande höst på flera sätt och jag är glad att få vara med och ser fram emot arbetet i kommunfullmäktige. Min tanke är att kunna uppdatera denna sida så ofta jag varefter arbetet fortlöper. Du kan också följa mig på Twitter genom att klicka här och följa @mattiastykesson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.