Försvarspolitiken

376304_10151011920010276_1595355885_n-1

Den senaste tiden har debatten och diskussionen om det svenska försvaret åter blossat upp i samband med det flertalet flygincidenter som inträffat över Östersjön och även den senaste tidens intensiva försvarsaktivitet i Stockholms skärgård. Det är bra att försvaret åter börjar komma upp på agendan och diskuteras. Debatten verkar dock mestadels vara förbehållen ledarskribenter, försvarsbloggare och experter. I de politiska partierna har försvarsfrågan tyvärr blivit en icke-fråga och detta gäller i stort sett alla partier, så tyvärr även inom Moderaterna.

Sedan Alliansregeringen beslöt att lägga värnplikten på is, och istället satsa på ett yrkesförsvar, så har man på något sätt bestämt sig för att allt är bra; att rekryteringen fungerar och att försvarsanslagen används på rätt sätt. Och visst, Sverige har ett försvar som fungerar. Problemet är att frågan om en sådan viktig grundpelare i en demokrati som försvaret är, ständigt kommer på sista plats när det diskuteras reformer i politiken.

Vi ser just nu en orolig omvärld. Islamiska staten på frammarsch, ett konflikthärjat Syrien och ett allt mer aggressivt Ryssland som agerar fullt ut i Ukraina på ett minst sagt fruktansvärt vis. Att man då i svensk politik väljer att ha en fortsatt naiv syn på försvaret och istället lägga all energi på att enbart diskutera andra frågor som jobb, utbildning och miljö, gör att försvarsfrågan undermineras.

Frågor som rör jobb och utbildning är med det sagt inte oviktiga, men man bör lägga en tanke vid att dessa frihetsfrågor, ingår i en större kontext. Sverige är ett land som lever i fred och frihet. För att upprätthålla friheten måste vi kunna visa omvärlden och vårt närområde att vi är beredda att kunna försvara friheten.

Debatten om ett inträde i NATO, går däremot varm. NATO är en viktig instans som vi behöver och som behöver oss. Om vi skall vara med i NATO, måste vi kunna visa att vi kan prestera och att vi bryr oss om vår eget försvar, istället för att räkna med att vi skall åka snålskjuts på andra länder vid ett inträde. I det nordiska försvarssamarbetet så kan inte Sverige luta sig tillbaka bekvämt och räkna med att andra skall hjälpa oss, om vi inte kan hjälpa till själva vid yttre hot.

För friheten och för demokratin så behöver Sverige ett väl rustat försvar och ett medlemskap i NATO. När andra länder skrattar och förlöjligar sig över Sverige och vår försvarsförmåga, måste vi tänka om och ge denna viktiga fråga mer utrymme i både den politiska debatten och i budgetförhandlingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.