Tankar kring framtidens Göteborg

Några tankar efter dagens rundtur i Göteborg tillsammans med SDN Centrum.

Göteborg är i behov av bostäder och fortsatt byggande. Och det måste komma igång snarast. Efter att ha gjort en rundtur i stadsdelen centrum, slår det mig hur oerhört många ytor som står öde och hur mycket plats det finns att göra något med. Enorma parkeringsplatser som skulle kunna inrymmas i ett parkeringshus och på så sätt frigöra yta åt bostäder. Mindre industriområden längs Mölndalsvägen med mindre byggnader, där det skulle kunna byggas bostäder på höjden utan att det för den skull skulle förstöra stadsbilden. Kort sagt, en hel del finns att göra och många tankar kom fram.

Det som också slår mig är rädslan för att bygga på höjden i Göteborg. Det handlar inte om att förstöra stadsbilden i innerstan och bygga över gamla byggnader med höghus som absolut inte passar in, men det handlar om att ta tillvara på vissa ytterområden och se möjligheterna med att bygga på höjden. Det behöver inte vara fult, utan det kan tvärtom vara riktigt fint och modernt.

Vi vet idag att det saknas både bostäder och kontorslokaler i Sveriges andra största stad, och detta orsakar stora problem. Problem att hitta någonstans att bo, att inte kunna flytta från sitt föräldrahem, att tvingas tacka nej till både studier och arbete för att det enda boendealternativet i Göteborg är hotellrum eller kompisens soffa. Det ställer också till det för företagsklimatet i stan när det saknas lokaler att nyttja till olika verksamheter såsom kontor eller andra typer av lokaler. Göteborg är stort men oerhört glesbebyggt och detta måste få en ändring.

Året är 2015 och många nya projekt, både i form av bostäder och infrastruktur är igång och detaljplaner likaså. Frågan jag ställer mig är varför detta händer nu? Detta skulle man ha tänkt på för längesedan och det beror på att allt går så mycket snabbare nu. Fler och fler studenter söker sig till Göteborg, vi ser ett ökat tryck utifrån i form av nyanlända som söker sig från krig och konflikter till trygghet och fred i Sverige och så även Göteborg. Självklart kan aldrig stora krigskonflikter förutspås och än mindre flyktingströmmar, däremot kan ett ökat tryck på en storstad mycket väl förutspås och därför är det bara att beklaga hur tongångarna har gått i Göteborg under tidigare år och decennier.

Så. Nu är det 2015 och nya tag som gäller. Nu är det dags att planera för framtiden, både kortsiktigt och långsiktigt så att vi blir den storstad vi har alla möjligheter att vara!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.