Budgetdebatt och skolresultat

Svag minoritet under budgetfullmäktige 

Måndagen den 15 juni höll Göteborgs kommunfullmäktige budgetdebatt i Rikssalen, Kronhuset i Göteborg. I nästan tolv timmar debatterades:

– Barnomsorg och utbildning
– Kultur, fritid, turism
– Äldreomsorg, individ- och familjeomsorg, folkhälsa, funktionsnedsättning
– Arbetsmarknad, personal, vuxenutbildning, näringsliv
– Miljö, natur
– Stadsbyggnad, trafik, mark, bostad och revision

Det är tydligt att den rödgrönrosa minoriteten i kommunfullmäktige, styr just i minoritet, vilket också märktes av i debatten. Förtroendet för de rödgrönrosa i fullmäktigesalen var inte särskilt starkt och bristen på konkreta förslag i kombination med en stark företagarfientlighet mot såväl friskolor som mot icke-kommunala utförare inom välfärden, var desto starkare.

Under blocket “Barnomsorg och utbildning” ifrågasatte jag skarpt de rödgrönrosas förslag att erbjuda feministiskt självförsvar. Inlägget, skoldebatten i sin helhet och hela budgetdebatten går att se här

Betygsraset fortsätter i Göteborg

Under torsdagen 18 juni presenterades skolresultaten i Göteborgs kommunala skolor för årskurs 9. De låga resultaten är alarmerande och visar att knappt två tredjedelar av eleverna i nian gick ut med godkända betyg från de kommunala grundskolorna. Grafik över vårens resultat går att läsa tydligt i Göteborgs-Postens nätupplaga.

Den nedåtgående trenden visar att de rödgröna politikerna i kommunen inte lyckats vända siffrorna och på allvar ta tag i grundskolan. Alliansen presenterade flera konkreta förslag för skolan i sin budget under måndagens debatt, där vi bland annat vill lyfta ansvaret för skolan från stadsdelsnämnderna till en central grundskolenämnd i kommunen.

Som ledamot i SDN Centrum så sitter jag även som vice ordförande i utbildningsutskottet som ansvarar just för förskolan och grundskolan i stadsdelen. Att ett sådant viktigt område som skolan faller under fritidspolitikers ansvar i en nämnd och i ett utbildningsutskott som enbart samlas ca 5 gånger om året, är mycket olyckligt. Att pengarna till skolan dessutom i dag inte blir öronmärkta för just skolan från kommunens sida, gör situationen än mer olycklig.

Det är dags att de styrande i Göteborgs stad, efter mer än 20 år vid rodret, tar sitt ansvar och kommer med konkreta och långsiktiga förslag för en bättre skola för våra barn och ungdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.