Skriver på SvD Brännpunkt

MUF Brännpunkt

Skriver på SvD Brännpunkt tillsammans med Pontus Båth om varför Moderata Ungdomsförbundet måste föra en mer realistisk debatt i migrations- och integrationsfrågan. Artikeln på svd.se hittar du här

Tidigare under våren presenterade Moderaterna förslag för en förnyad integrations- och migrationspolitik, med flertalet punkter på åtgärder för att skapa snabbare vägar till jobb.  Tillfälliga uppehållstillstånd, krav på motprestation, etableringsaktiviteter och bättre förutsättningar för kommunerna är åtgärder som föreslås. Kopplingen mellan språk och arbete är viktiga delar i en politik som tar ansvar för flyktingmottagandet.

Utspelet har väckt skarp reaktion från Moderata Ungdomsförbundets ledning, som bl.a. i DN motsätter sig förslagen och menar att Moderaterna skall fokusera på drivkrafterna till jobb istället för att diskutera volymer och antal flyktingar som Sverige klarar av. Man menar också att förslaget med tillfälliga uppehållstillstånd är helt fel väg att gå och att man på detta sätt bygger murar runt Sverige istället för att riva murar.

Vi håller inte med utan anser istället att Moderaternas förslag är nödvändigt ur flera aspekter.

Vi lever i en tid med en orolig omvärld. Krig, konflikter och katastrofer orsakar enorma flyktingströmmar till Europa och framförallt Sverige. I en sådan omvärld måste Sverige ta sitt ansvar. Vi anser precis som Moderaterna att Sverige skall vara ett öppet och välkomnande land. Invandring är nödvändigt och något som berikar landet på flera sätt. Men det som nu händer är att debatten i MUF går in absurdum.

Arbetslöshet bland nyanlända, kommuner som går på knäna och bostäder som inte finns, gör att Sverige måste kunna ställa krav på nyanlända och samtidigt fokusera på att lägga resurserna på människor som behöver hjälp och skydd allra mest.

Att i en mycket pressad situation, förespråka en total öppenhet utan gränser med permanenta uppehållstillstånd till alla, kommer i nuläget att leda till en fullständig kollaps av allt ifrån utbildningssektorn till systemen med våra sociala skyddsnät. En sådan migrationspolitik är inte värdig de människor som söker sig hit och som är i behov av skydd, och vill etablera sig i Sverige.

Debatten om hur vi skapar rätt förutsättningar i Sverige i en orolig omvärld måste nyanseras och föras realistiskt. Det är så vi i Moderata Ungdomsförbundet bör föra debatten och komma med relevanta politiska förslag för att fortsätta att bygga landet starkt.

Pontus Båth (M)
Distriktsordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson (M)
1:e vice distriktsordförande MUF Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.