Kretsårsmöte med Göteborgsmoderaterna

Lördagen den 12 mars höll Göteborgsmoderaterna kretsårsmöte 2016 på Lindholmen Science Park i Göteborg, för första gången som krets (tidigare som eget förbund).

Under årsmötet behandlades bland annat en motion om att inför nationellt tiggeriförbud, skriven av Mattias Tykesson och Pontus Båth. Motionen hade tidigare under Moderata Ungdomsförbundet Göteborgs distriktsstämma vunnit bifall. Motionen engagerade kretsårsmötet och gav en lång debatt i frågan om att införa nationellt tiggeriförbud.

Efter votering stod det dock klart att motionen inte fick bifall, trots ett relativt jämnt utfall med siffrorna 48 mot 38 för avslag på motionen. Nu väntar behandling av motionen under Moderaterna i Västra Götalands förbundsstämma i maj!

Skärmavbild 2016-03-14 kl. 13.00.37Båth o Tykesson kombo

Motion 41

Angående: Tiggeriförbud
Motionär: Mattias Tykesson och Pontus Båth, MUF Göteborg

Tiggeri är och har under de senaste åren blivit allt vanligare på många håll runtom i Sverige, såväl i storstäderna som på mindre orter. Utsatta EU-medborgare från bl.a. Rumänien och Bulgarien, som genom den fria rörligheten inom EU, har sökt sig bort från sina hemländer i hopp om ett bättre liv i den rikare delen av Europa.

Det är både tragiskt och ovärdigt att dessa utsatta människor skall tvingas att tigga i brist på annan inkomstinbringad sysselsättning. Dessa EU-medborgare står långt ifrån både arbetsmarknaden och utbildningsväsendet och blir inte sällan lurade av kriminella som utnyttjar deras situation.

För att komma till rätt med tiggeriet och fattigdomen finns flera områden att jobba på. Den fria rörligheten inom EU missbrukas just nu och länder som Rumänien och Bulgarien tar inte ansvar över sina medborgare. Den fria rörligheten gör att du som EU-medborgare har rätt att förflytta dig fritt inom EU, men det krävs också att du finner en sysselsättning om du planerar att stanna längre i ett EU-land i mer än tre månader.

Att sitta utanför en butik med en pappmugg och tigga pengar är inte människovärdigt. Att bosätta sig på någon annans mark under miserabla förhållanden, är inte bara förbjudet utan också skadligt.

Att förbjuda tiggeri är att skicka signalen: ”Kommer du till Sverige och vill etablera dig så är jobb och utbildning nyckeln, inte tiggeri.” Vi moderater har i alla år jobbat för att fler människor skall komma in på arbetsmarknaden. Att sitta och tigga som en sista utväg i brist på att kunna etablera sig på annat sätt, är inte en sysselsättning och framförallt inte en hållbar och långsiktig sådan. Fortsätter vi att tillåta tiggeri så fortsätter också en ond cirkel och de utsatta människorna fortsätter att leva i tron att de kommer få hjälp.

Med tiggeriet så har också flera fall av störande av allmän ordning tillkommit. Illegala bosättningar, miljöförstöring i och runt dessa, samt konflikter och bråk mellan olika grupperingar blir allt mer vanligt, samtidigt som markägare, polis och kommuner står handfallna med problemen. Ett nationellt förbud mot tiggeri skulle lösa många knutar, samtidigt som det skulle skicka en signal till Rumänien och Bulgarien om att tiggeri inte är vägen framåt. Istället så måste EU-länderna och Sverige arbeta mer och underlätta för människor att komma in på arbetsmarknaden och hjälpa de människor som är mest utsatta i vårt samhälle. Detta görs inte med några slantar i en pappmugg utanför mataffären.

Med anledning av ovanstående yrkar vi på

att MUF Göteborg uttalar att Sverige bör införa ett nationellt tiggeriförbud.

att MUF Göteborg verkar för att Sverige bör införa ett nationellt tiggeriförbud.

att Motionen sänds vidare till Moderata Ungdomsförbundets förbundsstämma 2016.

att Motionen sänds vidare till Göteborgsmoderaternas kretsårsmöte 2016.

att Motionen sänds vidare till Moderaterna i Västra Götalands förbundsstämma 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.